Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

O nama

Poštovani ljubitelji umjetnosti,
Nakon skoro tri desetljeća od smrti Vilima Svečnjaka, vrijeme je da mi, koji smo ga najbolje poznavali – njegova obitelj – prikažemo radove, koje je ostavio u obiteljsko nasljeđe i, putem dobrobiti suvremene tehnologije, pokušamo njegovo stvaralaštvo približiti ljubiteljima likovne umjetnosti i studentima.
Vilim Svečnjak kroz cijelo svoje likovno djelovanje nije bio konformist, nije se podređivao službenoj politici, kao ni kritičarima nastojeći ne odustajati od svojeg stvaralačkog puta i umjetničke vizije. Bio je ekspresionist zanesen ljepotom boje i izniman artist s nepogrešivim osjećajem za prostornost, nikad se nije podredio modernim stilovima iako je uvijek bio spreman na iskorak u suvremena likovna strujanja. S velikim žarom bio je uključen u sve pore umjetničkog života ove zemlje, koja ga je nažalost pomalo i zaboravila iako je nesebično darovao Gradu Zagrebu više od 800 umjetnina za sada, nakon toliko godina od donacije, još uvijek skrivenih oku javnosti.
Također, iako je sam bio vrlo plodan umjetnik, nevjerojatno je koliko je djela načinjeno i potpisano njegovim imenom poslije njegove smrti, dijela nepostojeće likovne vrijednosti, koja iskrivljuju sliku o likovnom talentu tog uistinu velikog slikara. Zanimljiva je pojava velikog broja tobože originalnih gvaševa na raznim portalima. Međutim činjenica je da u svojoj obiteljskoj ostavštini nije ostavio niti jedan gvaš. Iza Vilima Svečnjaka ostalo je i mnogo nepotpisanih slika i crteža. Imao je običaj potpisivati djela neposredno, u nazočnosti kupaca. Bio je vrlo druželjubiv i uvijek bi od toga napravio malu predstavu.
Obitelj si je stavila u zadaću obitelji da pokaže veličinu njegovog umjetničkog izraza te da ga pomalo izvadi iz zaborava naše likovne scene, na kojoj je on ne samo bio i ostao velikan, već uistinu impozantnim opusom, nevjerojatnim talentom, umjetničkim djelovanjem, stvaralačkim intelektom, može biti na ponos ove zemlje.
Svečnjakovo djelo nastalo je na najboljim zasadama hrvatske moderne. Riječ je o vrlo snažnom slikarskom izrazu, umjetničkoj viziji iz koje progovara autorov ljudski krik. To je umjetnik, čije slike zrače snagom, epikom, artizmom te prosvjedom i buntom i po tome ga se kao stvaraoca pamti.
U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1977. organizirana je retrospektivna izložba Svečnjakovih radova. Miroslav Krleža napisao je u povodu te izložbe esej pod naslovom „Neodoljivost umjetnikovog socijalnog angažmana“: Iz socijalno angažiranog umjetnika progovara njegovo srce, prije svega, njegov temperament, njegovo djetinjstvo sa svim zanosima i ozljedama kakve se javljaju u dječjem svijetu na početku puta, okolina u kojoj je nastao, dakako, a zatim uobrazilja koja se buni protiv svega što je steže ili sputava. Ta fantazija koja se zove talent podliježe opasnim prijetnjama i opasnostima, pobjeđujući ih trajno, noć i dan, u snu i na javi, u bitkama koje ne prestaju, i zato stav socijalnog angažmana nije stav programa, nego neodoljivosti.
Vilim Svečnjak pripadao je onim rijetkim i izuzetnim slikarima koji nisu samo slijedili svoju generaciju, nego su i oblikovali svoje vrijeme i određivali povijesne tokove. Kroz šest desetljeća ostavio je neizbrisiv trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti nalazeći se kroz ovo dugo razdoblje bilo u „povijesnoj špici“ ili u „povijesnom procjepu“.
Posebno, a možda najdominantnije poglavlje stvaralačkog opusa Vilima Svečnjaka, zaslužuju njegovi pejzaži. Seoske i gradske vedute, obronci i padine, staze i putovi, vegetacija i kamen, kućice i dvorišta, zemlja i nebo, izmjena godišnjih doba, dnevne mjene sunčanih ili svjetlosnih akcenata, postaju neiscrpno vrelo slikarevih nadahnuća, kolorističkih i koncepcijskih polazišta. U tim pejzažima pulsira slikareva profinjena osjećajnost za ljepotu i draži pojavnoga svijeta, koji pokušava uvijek iznova ostvariti novim uzbuđenjem i radošću stvaralačke avanture. Svečnjak se podjednako uspješno ogledao i na sjeveru i na jugu. Krajobraz Hrvatskog zagorja i Bol na Braču postat će okosnicom pozamašna djela.
Na njegovim se izložbama publika mogla nebrojeno puta uvjeriti da je Svečnjak vrlo dobar i u slici neke osobe, koja živo ocrtava njen karakter i duševni život.
Vilim Svečnjak jedan je od klasika hrvatske umjetnosti. Za života je ovaj slikar stekao najviša priznanja, koja se mogu dodijeliti umjetniku i njegovu djelu. Ostavio je neizbrisive tragove u umjetnosti svog vremena.
„Promatrajući kao šestogodišnji dječak nekog radnika iz Turkove pilane kako oslikava bačve čabarskog krčmara Vrusa prizorima iz seljačkog života na način današnjih naivaca, bio sam tako fasciniran tom meštrijom da sam satima zaustavljena daha, začaran, pratio kako se ispod kista tog radnika rađa jedan čaroban svijet. Od tih sam dana groznočavo crtao i slikao“, odgovarao je Svečnjak na upite što ga je privelo slikarstvu. I nije se zaustavio punih šest desetljeća.

 

Ukoliko imate interesa ili upita vezanih uz izložena djela slobodno nam se obratite na info@vilimsvecnjak.com

 

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com