Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

Vilim Svečnjak – bio jednom jedan kralj

Cijenjeni ljubitelji likovne umjetnosti, danas vam predstavljamo crtež iz slikovnice: Bio jednom jedan kralj – Perica se zvao. Cijelu slikovnicu Vilim Svečnjak, napravio je u promidžbene svrhe 1945. godine u Rijeci. Dostupna je za pogledati na stranici Povijesnog muzeja https://www.hismus.hr/hr/izlozbe/virtualne-izlozbe/bio-jednom-jedan-kralj-izbori-45/   .

Nakon Drugog svjetskog rata, Kulturno-umjetnički odsjek ZAVNOH-a ga upućuje u Rijeku sa zadatkom da sudjeluje u kulturnoj obnovi grada i Istre. Organizira umjetničke, propagandne i informativne izložbe i predavanja. Neko vrijeme predaje i likovni odgoj na Gimnaziji u Sušaku. Iz tog doba postoji niz crteža koji su vidljivi i na našoj stranici. Crteži prikazuju tijek radnih akcija u Rijeci, izgradnju grada. Crtani su na poleđini dječjih radova, kako bi se sačuvao i iskoristio papir, kojeg tada nije bilo na bacanje. Ustvari, zanimljivo bi bilo organizirati i izložbu tih radova jer s jedne strane papira imamo slikarove crteže propagandne tematike, a s druge strane vidimo dječje crteže. Zanimljivo je pratiti teme i motive koje su djeca tada morala crtati u školi. Velik dio tih tema je univerzalan te ih djeca i danas crtaju u školama, a dio je vezan i uz povijesni trenutak.

Sama riječ slikovnica odmah asocira na dječju tematiku, što ovo djelo nipošto nije, već se radi o ozbiljnoj anti-monarhijskoj političkoj propagandnoj poruci toga doba. Iako je autor imao među svojim djelima crteže dječje tematike, npr. U prijašnjem blogu predstavljen crtež: Mamino pilence Mamino pilence – Vilim Svecnjak, ipak takvi crteži su poprilično rijetki, veći dio njih vezan je uz stvaralaštvo ciklusa: La bella scritura.

U ovom blogu, nećemo se baviti povijesnom pozadinom cijelog projekta izrade te slikovnice u političko propagandne svrhe toga doba. Tu analizu ćemo ostaviti povjesničarima, vrijednim djelatnicima Povijesnog muzeja i ostalim znatiželjnicima.

Ovdje samo predstavljamo crtež iz predmetne slikovnice koji je ostao u obiteljskoj ostavštini, dimenzija je 28×40 cm te na njemu imamo uputu autora koja kaže:

Vilim Svečnjak: upute – iz ciklusa slikovnice: Bio jednom jedan kralj 28×40, crtež tušem. Ne prodaje se!

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com