Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

Vilim Svečnjak godišnjica smrti

Vilim Svečnjak – godišnjica smrti: Vilim Svečnjak umro je u Zagrebu na današnji dan, prije 29 godina. Neposredno prije svojeg 87. rođendana.

Vilim Svečnjak je 1988. dobio Nagradu grada Zagreba i tim je povodom, među ostalima, primio i čestitku iz Italije od svojeg dugogodišnjeg prijatelja talijanskog filozofa, likovnog kritičara i akademika Dina Formaggia https://it.wikipedia.org/wiki/Dino_Formaggio (1914. – 2008.), profesora estetike na Sveučilištu u Milanu. Čestitka je iskaz poštovanja umjetniku i dokument o međunarodnom zajedništvu pregalaca kulture i umjetnosti.

“Poštovanje koje neka harmonična i plemenita društvena i kulturna zajednica odluči iskazati jednom umjetniku uvijek je, i za svakoga, svečanost umjetnosti i ljudskosti. Dakle, ne samo za prijatelja ovog mlađahnog ultraosamdesetogodišnjaka, kakav je Vilim Svečnjak, nego uistinu za svakoga, za sve vjernike umjetnosti i za sve učenjake i laike ove uskolebane kulture na kraju stoljeća, koji su rasuti po staroj Evropi.

U ovom danu visokog i sasvim zasluženog javnog priznanja što ga njegov grad iskazuje svome sinu koji ga je obogatio brojnim izvrsnim djelima što prkose vremenu, mi, davni i dragi njegovi prijatelji, zajedno sa svim ljudima ideja i kulture, zbijamo se oko njega i njegova čudesnog djela da bismo još jednom veličali neprolaznu snagu senzibiliteta koja slavi ljepote i patnje pothvata ljudskog roda. A slikarstvo Vilima Svečnjaka u cijelom svom bogatom opusu, satkanu od tisuću čarobnih znakova i harmoničnih boja, to ne prestaje kazivati. I u tome, kao u velikoj simfonijskoj pjesmi, slavimo ujedno žuđenu i skrivenu radost umjetnosti koja ne umire”, piše Dino Formaggio. (prevedeno i objavljeno u “Vjesniku”, 9. svibnja 1988.)

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com