Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

Vilim Svečnjak – Grupa Zemlja

Govoreći o Vilimu Svečnjaku često se spominje “zemljaška faza” ili Grupa Zemlja. Tehnički gledano Svečnjakovo djelovanje unutar Grupe Zemlja je kratko, samo dvije godine. Međutim, sličnim motivima Svečnjak se bavi puno duže, a struka je to nazvala njegovom post-zemljaškom fazom. Vilim Svecnjak (@vilim.svecnjak) • Instagram photos and videos

Nekako imam dojam da likovna kritika najznačajnijim (da li likovno ili povijesno) smatra “zemljašku fazu” Svečnjakova stvaralaštva. Gledajući ta dijela, moram citirati Josipa Depola, koji je kao likovni kritičar detaljno pratio Svečnjakov rad, a koji je rekao: “Svečnjak nikada nije bio deklarativni zemljaš, on nije bio zemljaš zbog programa, već po svom programu, nije bio zemljaš po članskoj iskaznici, već po svom najbudljem uvjerenju, po svojoj darovitosti i temperamentu. Zemljaški Svečnjak stoji danas pred nama ne samo kao most prebačen od onih zemljaških do ovih naših slikarskih dana već i kao pouzdani svjedok jednog dramatičnog vremena, kao neotuđivi dio naše velike slikarske epohe.”

Hvala Bogu, ta dramatična vremena koja su kulisa zemljaškog djelovanja su davno zaboravljena, ali su nedvojbeno tjerala umjetnike toga doba na ekspresiju. Nažalost i Grupa Zemlja kao i njihovo djelovanje podosta je zaboravljeno, ili bolje kazano, stavljeno je u neku ladicu. Zanima me što danas ponajviše motivira mlade umjetnike? Gledajući izloge galerija, teško je to dokučiti.

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com