Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

Vilim Svečnjak – keramika

Usred vrućeg ljeta, na samom kraju srpnja, javila se mailom gospođa Rachele Lucia Sebellin. Ponukana fotografijama Svečnjakove keramike na našoj stranici. Stoga je s nama podijelila svoju priču na tu temu. Nešto smo znali, a nešto nam je i novoga otkrila (keramičke ploče). Na tome smo joj se zahvalili.

Ona posjeduje četiri velike keramičke ploče, sastavljene od manjih keramičkih pločica. Naravno, oslikanih Svečnjakovom umjetničkom rukom. (Zelenu, 120×100 cm, plavu, 140×100 cm, narančastu, 90×125 cm i žutu, 100×80 cm). Ploče su izrađene u keramičkoj manufakturi Teodora Sebellina, u malom mjestu Nove. Mjesto nedaleko poznatijeg Bassano del Grappa Bassano del Grappa: cosa fare, cosa vedere e dove dormire – Veneto.info. U talijanskoj regiji Vicenza. Navodi da su ploče nastale negdje krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina.

Spominje i tvornicu Braće Tasca u kojoj je umjetnik također izrađivao svoju keramiku prikazanu na njegovoj izložbi, u travnju 1959. Izložba je bila postavljena u Umjetničkoj galeriji Izložbene palače (Galleria del’Arte del Palazzo delle Esposizioni), u Rimu Palazzo delle Esposizioni (palazzoesposizioni.it) .

Za Bassano del Grappa, Svečnjak je bio jako vezan, često ga je spominjao i, kako je i navedeno u njegovoj biografiji, izlagao u tom gradu 1960. i 1974.

Svojem pismu gospođa Sebellin priložila je detaljne fotografije Svečnjakovih keramičkih ploča.

 

 

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com