Vilim Svečnjak

obiteljska ostavština – radovi

Vilim Svečnjak – Srdačno vaši

HTV3(HRT: Naslovnica)  je u četvrtak, 5. siječnja 2023., u 13 sati, reprizirao emisiju Srdačno vaši, snimljenu od strane ondašnje TV Zagreb 1983. godine.
U polsatnoj emisiji poznati doajen TV novinarstva redatelj Ivan Hetrich Ivan Hetrich – IMDb razgovara s prof. Vilimom Svečnjakom. Emisija je snimana u umjetnikovom (i njegove supruge Marte) zagrebačkom stanu u Martićevoj i u ateljeu na ondašnjem Lenjinovom, a danas Trgu kralja Petra Krešimira IV.
U uvodu emisije navodi se kako je slikar prof. Vilim Svečnjak rođen u Zagrebu, a djetinjstvo je s obitelji proveo u Čabru gdje mu je otac imao fotografski atelje i gdje je kao dijete počeo crtati. Upisao se na Likovnu akademiju u Zagrebu, ali na kiparski odjel. Paralelno sa školovanjem rješavao je i obiteljske probleme. Umro mu je otac i majka se s ostalom djecom željela preseliti u Zagreb. U međuvremenu je prešao na slikarski odjel Likovne akademije gdje su mu među ostalima nastavnici bili Ljubo Babić, Maksimilijan Vanka, Vladimir Becić. U emisiji osim o slikarstvu govori i o svojoj fascinaciji kazalištem i razdoblju kada je radio kao scenograf i redatelj, čak je u srednjoj školi napisao dramu. “Bavio sam se i keramikom. To je sve moja strast, moje uvjerenje i moja savjest. Išao sam tim putem dosljedno i taj ću put nastaviti. Ako me netko mlad pita za savjet, kažem mu – potpuno predati se strašću i svojim uvjerenjem uz rad u kontinuitetu” – kaže umjetnik Vilim Svečnjak.

Kontaktiraj nas info@vilimsvecnjak.com